Tvillinger...

Man ved man man er tvillingemor:

 1. Når du fra day one af snakker synkronisering, dobbeltamning, interval kram og kontakt.
 2. Når du konsekvent siger det forkerte navn til en af sønnikerne og oftest ender ud i en "OlliWilliam".
 3. Når du halvandet år efter deres fødsel stadig ser gravid ud, tak for dødt maveskind og dertilhørende flæsk.
 4. Når du tager dig selv i at give det samme barn mad IGEN - ja, det kan jo smutte for selv den bedste.
 5. Når du døgnets 24 timer konstant mangler ekstra hænder, især til at pille dem ned fra spisebordet.
 6. Når du prøver at overbevise dig selv om at "Dem der får tvillinger, er dem der er særligt udvalgt - for de kan klarer det".
 7. Når du for 1700´ende gang siger "NEJ, du må ikke stikke en gaffel ind i kontakten" - for derefter at indse at der står endnu en unge og venter på at prøve lige netop det af x antal gange.
 8. Når du indser at det der med at fodre, bade, putte, transportere børn er blevet et helt projekt i sig selv.
 9. Når du render rundt og føler en konstant dårlig samvittighed over aldrig rigtig at slå til 100 % over for de små.
 10. Når du efter 18 mdr. som tvillingemor allerede begynder at glæde sig til at ungerne skal på deres første koloni, for så kan mor og far holde ferie lige netop der.

18 måneder senere og en masse erfaringer rigere.. 

Jeg er blevet meget klogere i min tid som tvillingemor. Intet er som man tror og det blir bestemt slet heller ikke som man troede. Jeg har kreeret en lille liste over musthaves jeg opdagede at jeg manglede, jeg håber det kan give lidt inspiration til andre tvillingegravide/-forældre.

 • Sansegynge bør forefindes i et hvert tvillingehjem. Min købte jeg her: http://www.legeskab.dk/
 • Skråstole - GULD værd i et hjem med flerlinger.
 • AVENT flaskesteralisator - Hvis du har flaskebørn.
 • Babymel x 2 pusletaske, den ultimative pusletaske når man har tvillinger.
 • Selvopvarmlige sutteflasker når du er på farten.
 • Super Nova D7 - Den ultimative babyalarm. Skidtet er dyrt, men kvaliteten holder.
 • EZ - ammepuden, købt i UK. Uundværlig med tvillinger. Kan med fordel købes brugt herhjemme, de går som varm grød.VOGNPARK:
Vognparken kommer man ikke uden om når man venter to med samme ankommelsesdato. Jeg havde ikke skænket det en tanke at jeg kunne risikere at få to - på trods af at vi er ret mange tvillinger i familien. Det ændrede jo alt andet end lige forestillingen om hvad jeg skulle kører rundt med mens jeg barslede den.

Jeg valgte en Oddervogn, en flot (brugt) barnevogn som stod som ny, med lifte. Den lignede nemlig meget den jeg ville have hvis der kun havde været een derinde.

Grundlæggende var jeg meget tilfreds med den, de lå rigtig godt beskyttet i den, godt langt liggemål, og ja, den er tung. Men det er ALLE tvillingevogne.

Nu er de små velkørende i en Babyjogger City Elite Duo

.
  

En lækker vogn med utrolig mange muligheder, finesser, tilbehør. Jeg købte den i UK og sparede uhyggeligt mange penge. Omtrent 3300 kr. Det er ikke værst.

Det man skal overveje inden man går ud og investere er hvad man ønsker at bruge vognen til, hvilket terræn, skal den kunne være i en bil, separete kabiner (Meget vigtigt, iøvrigt), osv. Man kan gøre nogle super kup på det brugte marked, og i England bl.a. Jeg har selv rigtig gode erfaringer med det.

Den første tid - nice to know

Noget jeg har lagt mærke til at mange upcoming tvillingemødre bekymre sig over, eller nok nærmere gerne vil have styr på, er TØJET til de små...

Jeg kan fortælle at vi havde (læs: Jeg havde) købt:
 • 20 bodystockings
 • 20 små bukser/strømpebukser
 • 2 x strikcardigan til fortidligfødte (GULD VÆRD)
 • 8 x sparkedragter
 • 4 x natdragter
 • 2 x fleecesæt fra H&M
 • 2 x vatterede flyverdragte.
 • Strømper og sutsko
Og det var nogenlunde dét. Jeg var så heldig hverken at have børn der gylpede eller havde uheld i bleen og ud på tøjet. Det har hjulpet rigtig meget på vores forbrug af tøj - og tak for det unger.. (Vi har ikke vaskemaskine)

Så man behøver vel egentlig ikke mere i bund og grund. Et andet godt fif er at sælge det på dba.dk el. lign. når de er vokset ud af det, så er der penge til at købe nyt til næste shopping af tøjstørrelser.


Den fortidlige fødsel....

Den kommer man vist ikke udenom nogle gange - vi fik børn født under den kategori. De kom ved spontan vandafgang 6 uger fortidligt, så de blev født 34+6.

Oliver var nødt til at have noget på der hedder en C-pap, er et apparat som skaber et højere atmosfærisk tryk i lungerne, hvilket gør at de holdes udspændte. William klarede det så fint, så han behøvede ingenting.

Vi var indlagt på Neonatal afdelingen både på Riget hvor de kom til verden og Hillerød hospital hvor vi blev overflyttet grundet pladsmangel på Riget.

Det er jo ikke fedt at være på Neonatal, langt fra. Det er drønhårdt, man er ny i faget "mor", man gruer for sine børn, man skal finde ud af det hele, lydene, alarmerne osv. PUHA...

Men vi klarede det og jeg ser da tilbage på perioden og får et sug i maven. Vi fejrede jul og nytår på Hillerød hospital langt fra alle vi kendte, mens vi var i isolation grundet overflytning fra Riget.

Hold op hvor jeg græd. Græd, græd, græd.. Men samtidig var det så stort, for de små var jo kommet til og min/vores verden var vendt fuldstændig på hovedet.

Tiden på neo. gik med at amme, give sonde, skifte bleer, malke, amme, skifte bleer, malke ud, vaske tøj op i hånden, give sonde osv....... Vi levede 3 timer af gangen, lige indtil næste måltid.

Søvn fik jeg ikke meget af, tror der gik 5 dage efter fødslen før jeg sov sådan nogenlunde ok om natten. Jeg var simpelthen så dødræd for at de skulle dø når jeg lukkede øjnene, så jeg lå og holdte vagt og kiggede på skærmen hvor jeg kunne se deres iltoptagelse og ekg-lignede ting. Så vidste jeg nemlig at de var ok.
Det krævede godt nok overtalelse af mig selv og min angst for at få vendt dét. Men det lykkedes til sidst...

Livet er ikke lutter lagkage når man er indlagt, vi havde os nogle dårlige oplevelser, men dem vil jeg ikke spilde krudt på her...

På trods af deres tidlige ankomst, så er der intet at mærke på dem. Og det har der aldrig rigtig været. De har været hurtige til at få motorikken op og kører. Kravlede 7 mdr´gamle,  sad op selv 7-8 mdr gamle, gik 1 år gamle osv..


Mødregruppe/netværk:

Det er nok alfa omega hvis man skal overleve et sæt tvillinger og et styks dertilhørende barsel, ihvertfald hvis man er mig. Jeg har/havde selv en skøn mødregruppe sammensat gennem min sundhedsplejerske og ja, den vil jeg virkelig ikke have været foruden.
Det er muligt at man stresser over at komme ud af døren, unger der skal synkroniseres, unger der skriger, en mor der ikke er halvt færdig. Men når du vender hjem 6 timer senere, er du mæt på snak, kaffe, boller og menneskelig kontakt.. Så kan man lidt igen..

I min forholdsvis "gamle" mødregruppe mødes vi desværre ikke så tit mere, vi er alle igang med et eller andet end barsel, job, ungerne er i vuggestue og tiden går. Men vi prøver stadig at mødes i ny og næ. Enten til cocktails (en klovnevand til mig, tak), eller til fri leg og madpakker på den lokale legeplads...
Så varm anbefaling herfra - KOM AFSTED og NYD DET...Billede af det første møde med min mødregruppe, 18 februar 2010.. Føles som evigheder siden...


Jeg fandt også selv en masse andre skønne tvillingemødre gennem http://www.min-mave.dk/ og vi har os set hinanden en gang i mellem med alle vores unger.. Kig ind forbi flerlingegruppen, der er desuden masser af gode råd, støttende ord at hente.


Inspiration til selvhjælp:

Når man nu har to sultne børn som vil have mad NU, så kunne løsningen engang imellem være som nedenstående billede...
Mine guldklumper, nyder en dejlig flaske varm mælk.

Projekt "Grød for første gang" bliver bare lidt nemmere når man kan placere dem begge i skråstole og gå i krig.


Når man har brug for at få ro på tropperne og kun har to arme og to ulykkelige børn, var sansegyngen min hjælp i nøden. Oliver gik altid ud som et lys når han blev lagt deri..
Sansegyngen kan os brugs som tidsfordriv og hyggelig leg..Barselsland og ja, den er faktisk lang og til tider hård..

Vi kommer ikke udenom barslen, barslen med tvillinger ser unægtelig anderledes ud end een med en enkelt unge. Det er drønsikkert.
Barslen startede med at være rigtig hård da drengene blev 3 mdr og fremad, indtil da var jeg klar på et sæt mere. Far har krævende job og kom sent hjem til tider, med weekendsarbejde og rejser i forbindelse med jobbet. Ikke fedt når man sidder tilbage alene og ville ønske nogle gad og komme og give en hånd med..

Det brugte jeg tiden på:

APA - AfspændingsPædagogernesAftenskole, hvor jeg deltog i Efterfødselsgymnastik for tvillingeforældre. Det var ikke hver gang jeg kom afsted, men jeg gjorde mit bedste med det overskud jeg nu havde.

Legestuen i Stefanskirken - beliggende i Vedbækgade.

Bemandede legepladser rundt om på Nørrebro.

Virkelig lange gåture på Assistens Kirkegården, med kaffe fra 7-11 eller Riccos. Var man lidt flab smuttede man os forbi Meyers bager i Jægersborggade. Uhm uhm uhm...


Mødregruppe og tvillingetræf ikke mindst.

Når jeg sidder her i lænestolen et år efter, at den ca. sluttede er  jeg nærmest helt blank. Jeg kan stort set ikke huske hvad vi foretog os, det hele smelter ud i een lang hård smøre. Den evindelige kamp om at få dem til at sove, gerne lige længe og helst på samme tid. Rengøring af flasker, opfyldnig af flasker, bad, madlavning og ja, forfra igen. Det er nogenlunde sådan det står oppe i hovedet på mig.
Dét var ikke sådan jeg havde forestillet mig at jeg skulle barsle.
Jeg havde klart satset på lange lurer med ungen på maven, ren symbiose, sammensmeltning, lykkeboble, kaviar og hvad vi har.. Sådan blev det ikke... Misundelse er da lidt en grim ting.. 
Men så er det at man som tvillingemor rejser sig op fra støvet og klapper sig selv på skulderen og siger, "Nå, og hvad så.. Jeg klarede at barsle med tvillinger uden at bukke under - det er sgu´da os en præstation.." Eller noget...


Eget værelse eller fælles værelse?

Mine børn deler værelse, og det kommer de til længe endnu. Til dels fordi at de ikke har behov for hver deres værelse, de trives fint på samme værelse og der er simpelthen ikke to værelser. Det kan der dog blive lavet på sigt.
Jeg har været vant til at leve småt, og dele værelse og måske er det en københavnerting. Jeg skal ikke kunne sige hvad der er det mest korrekte, for det handler om at tage udgangspunkt i eget liv og børnenes behov og ønsker.
Drengenes værelse er næsten lige blevet lavet til et stor-drenge værelse, se billede nedenfor:Vi nærmer os de 3 år...

Drengene vokser, inden længe kalder børnehaven og babytiden er virkelig slut. Drengene snakker helt åndssvagt meget. Små papegøjer, de er ekko på hinanden og gentager gerne tingene 5-7 gange.

De er blevet mere selvhjupne og ikke mindst stædige eller bevidste måske rettere.

De er drøngode til at hjælpe mig, modarbejde mig, drille hinanden , kysse og kramme, savne hinanden efter en middagslur.

Den milepæl jeg har ventet på længe er jeg ved at støde på - og ved I hvad? - Det er rent faktisk blevet nemmere. Et eller andet er blevet nemmere. Men tingene skifter også hele tiden.
I takt med at de bliver større og større og det hele er blevet lidt nemmere er der bare andre ting der ejer tungt på vægtskålen.

Opdragelse!!! Opdragelse fremfor alt. Tanker om opdragelse, tanker om hvordan jeg får det gjort g er det mon rigtigt fylder hele tiden. De prøver os grænser af i stor stil - hvilket er ret anstrengende til tider, men det er jo sådan de bliver formet til små mennesker. Det er bare ikke atid jeg lige har overskud til at huske på det.

Børnene vokser på mig hver dag. Det er altså fedt. Elsker de små pomfritter.

Næste kage der skal serveres for de små er med 3 lys i hver. Det er da vildt. Det bliver i lidt andre omgivelser - og måske får de endda to fester. Men det er måske ligefrem en af bonusserne ved at mor og far ikke bor sammen. Hvis man overhovedet bør kalde det en bonus.

Inden længe er det slut med bleer, sutter, klapvogn. Hell yeah de har allerede fået spæde dun på deres
små drengeben.


4 lys i kagen næste gang...:

Drengene er nu 3 ½ år og næste gang skal der altså 4 lys i kagen. Stop lige tiden. Det går super hurtigt.
Status på livet og hverdagen med to 3½ årige er følgende:
Klapvognen er solgt, den ene sove barnevogn er solgt, bleer er long gone, ligeledes er luren og det samme er sutten.
Det må altså betyde at jeg nu officielt har store drenge.
Store drenge der starter til svømning efter sommerferien, store drenge der har et store temperament og ikke er blege for at udtrykke deres følelser hvis de på nogen måde føler sig oversete.

Hverdagen går lidt i rutinen, arbejde - hente - aftensmad - putte og forfra.

Det der vejer på vægtskålen herhjemme er virkelig den der opdragelse, deres sprog er ikke for pænt. De lærer lynhurtigt af de store drenge i BH (og, ja jeg pudser altså heller ikke min glorie) De kan os sige ting på andre sprog, hvilket ofte overrasker mig.

De går på hver deres stue, de blev delt da de startede i BH. Det har været rigtig god for dem at de har kunne få en pause fra hinanden, det har givet lidt færre konflikter herhjemme. Dem har vi desuden mange af stadig, men hånden på hjertet så er det nok bare sådan det er at have jævnaldrende børn - især af samme køn.

Sammen er de stadig hårde ved hinanden, der er kontant afregning ved kasse 5 hvis brormand ikke makker ret. Jeg ser til tider glimt af at de forstår at de skal komme og sige det førend at de pander den anden èn. det giver mig trods alt håb for at de få empati for hinanden på sigt.11 kommentarer:

Anonym sagde ...

Kære tvillingemor. DU ER FOR SEJ, tænk sig at klare ærterne med to små banditter og få kreeret sådan en flot side som denne. Jeg har labbet alle dine gode råd i mig og håber jeg kan huske dem til januar (eller før) hvor vores to rødder ankommer. Jeg har selv kigget meget på den baby jogger som i har og har overvejet en smuttur til england for at anskaffe en :) Tak for en god side og ja... go arbejdslyst :)
Hilsen Helle

Mila sagde ...

Hej Helle...

TAK for dine roser... Blir da helt glad over sådan en kommentar... FEDT at du kan bruge det til noget...

Der kommer helt sikkert mere, og hvis du har ideer til ting der kunne være rart at vide, kunne tænke dig at spørge om o.l. så inspirere mig endelig..

Jeg købte vores vogn og fik bragt den til døren i kbh, mener jeg gav 400 i fragt. Bar´et tip.

Kig endelig forbi igen.. Og tillykke med dine to spire i maven. Skulle os selv have født 8 januar, meeeen de kom lidt før...

Vh Mila

Mia sagde ...

Altså Mila. Hvor vildt at man er nået så langt... Godt med flaske tricks! Har allerede (lykkeligt) glemt hvor hårdt det var.

Mila sagde ...

Ja ikke... Nu skal der snart 2 lys i kagen, det er helt vildt.

Jeg har "næsten" os allerede glemt hvor hårdt det var... :-)

Anonym sagde ...

Hej

Kan du huske hvilken hjemmeside du benyttede dig af til at købe din City Mini/Elite double ? og hvor lang tid leveringen tog ?

Mange hilsner og tak for tipsene.

Hilsen Annika

Mila sagde ...

Hej Annika.

Siden hedder pushchairs.co.uk. Virkelig fin service og der gik 5 dage fra betaling til den stod på Nørrebro.

Beklager jeg ikke har set det før.....

Anonym sagde ...

Hej! jeg ville høre om du måske ville sælge din city elite duo?
den hjemmeside du foreslår har den ikke mere :( mvh Lene

Mila sagde ...

Hej Lene.

Jeg er ikke interesseret i at sælge min vogn. Er du vimmer. Så ville jeg da virkelig være på den.

Der er mange andre der sælger den os..

Pramwold.co.uk, Tøjbamsen, og ja muligvis os Ønskebørn..

Grønlandsposten sagde ...

Tak for et virkelig godt grin, og en tur ad memory lane! Det har også slået mig, at jeg har ramt den milepæl, hvor det vitterlig er blevet nemmere. På de fleste punkter. Og trods kronisk søvnunderskud og følelsen af ikke helt at slå til, ja, så ville jeg glædeligt gøre det hele om igen, hvis jeg fik valget!

T. Hughes sagde ...

Som tvillingemor, der snart skal aflevere sine 11 mdrs unger i vuggestue for første gang sidder jeg og kniber en lille tåre af genkendelse (mens de sover formiddagslur)Tak for gode ord og håber det går godt med dine unger :-)

Mila sagde ...

T.Hughes:

Tak fordi du kiggede forbi og lagde en lille hilsen :-)
Håber I får en god indkøring. Du får sikkert nogle trætte børn hjem i starten :-)

Åh den formiddagslur der - nej hvor jeg savner den til tider.

Vebekommen, og takker..Mine drenge har det fint, store og frække :-)